::home made meatball:://Monday, August 18, 2008//2:48 PM
26 celcius.. baru lepas makan mlm.. fuh.. best2. kalau tanya saya, pe saat2 yang paling best dilakukan bersama family di rumah, for sure saya akan jawab.. memasak!
petang td, mak, kakfie & kakna masuk dapur. uhuh.. cam biasa la kn.. kakfie tlg potong2 & basuh2 je. hah, tambah lg satu aktiviti... mengambil gambar. ahah.. masing2 pon belakon je time nk amik gbr. klaka2.. so, menu hari ini... meatball, kentang & spaghetti. uhuh.. best2. kalau haritu g mkn meatball kat IKEA, kali ni mkn yg buat sendiri punya. wah... lg sedap la! ahah.. kagum2. tengah2 masak, sekali abah balik. ehe.. terus masuk dapur, tlg potong2 bwg. pastu kaksu lak join tlg kemas2. uhuh.. time maghrib, g solat jap, pastu sambung masak2. last2 siap. masa makan! =D ~memang menarik la masak sama2 satu family. best sgt2. meriah je dapur td. uhuh..
so, resepi kali ni... ~meatball ~kentang ~spaghetti
::meatball::
daging cincang roti susu segar 1 biji telur garam lada hitam mixed herb 2 biji bawang besar cincang 5 ulas bawang putih cincang oregano
mesin cincang daging.. kalo nak sng, g beli daging cincang terus.. jimat masa & tenaga. ehe..
roti + susu segar + 1 biji telur + garam + lada hitam pandai2 la agak. jgn sampai basah sangat. biar lembab2 gitu.
campuran roti + daging cincang + mixed herb (kalo x de, tibai je guna apa2 pon)
masukkan 2 biji bawang yg telah dicincang
5 ulas bawang putih dicincang & dicampur bersama
masa utk bulatkan daging tu. ~baru la namanya "meatball"
sedia utk dibakar... 220 celcius, 10 minit
kuah meatball yg beli kat IKEA haritu
masukkan dalam periuk...
sepatutnya kena tambah cream, tapi letak susu segar pon ok je.. ~kacau hingga mendidih
~pe hasilnya? uhuh... bersambung di post seterusnya
Read or Post a Comment
<< Home